Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Kategória

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň

Prítomnosť metotrexátu v semene nie je známa. Vo zvieracích štúdiách sa ukázalo, že metotrexát je genotoxický do takej miery, že riziko genotoxických účinkov na spermie sa nedá úplne vylúčiť.

Obmedzený klinický dôkaz nenaznačuje zvýšené riziko malformácií alebo prirodzeného prerušenia tehotenstva po otcovskej expozícii nízkym dávkam metotrexátu (menej ako 30 mg/týždeň). V prípade vyšších dávok neexistujú dostatočné údaje, na základe ktorých by bolo možné odhadnúť riziko malformácií alebo prirodzeného prerušenia tehotenstva po otcovskej expozícii.

V rámci preventívnych opatrení sa sexuálne aktívnym pacientom alebo ich partnerkám odporúča používať spoľahlivú antikoncepciu počas liečby pacienta alebo aspoň 6 mesiacov po ukončení liečby metotrexátom. Počas liečby alebo 6 mesiacov po prerušení liečby metotrexátom sa mužom neodporúča darovať semeno.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 14.03.2019 11:34:36

Dobrý deň

počas liečby metotrexátom nie je možné otehotnieť, vaše plány súvisiace s graviditou konzultujte vždy so svojim lekárom. Prekážkou môže byť nielen liečba ale napr. aj aktivita choroby.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 13.03.2019 11:58:52

Dobrý deň,

môžete skúsiť rôzne depigmentačné krémy - poradia Vám v lekárňach. No je možné, že nepomôžu ani tie. Ak bol zápal dlhotrvajúci a výrazný, môžu pozápalové pigmentácie pretrvávať mesiace aj roky.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 04.02.2019 20:38:18

Dobrý deň,

pri bežných zákrokoch by komplikácie nastať nemali.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 17.01.2019 22:58:34

Dobrý deň

áno je to možné, aj keď tieto formy ochorenia nie sú časté. Pozornosť treba venovať prípadným kĺbovým ťažkostiam, ak sa niekedy v budúcnosti objavia, je nutné reumatologické vyšetrenie.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 15.01.2019 7:22:49
08.01.2019 9:36:02

Dobrý deň. Zaujímal by ma Váš názor. Začiatkom novembra som spadla na kolená. V tom čase som mala zápal priedušiek liečený cefuroximom. Rok od cca februára 2017 som mala permanentne stresové obdobie. Koncom novembra 2018 ma zacala bolieť pravá noha pred zaciatkom clankov prstov. Pocit opuchu a bolest. Po rozchodeni cez deň zlepsenie. Asi po tyzdni sa objavil opuch prveho prsta od palcs. Bolesti horsie. V tom obdobi ma zacala boliet aj hrudna kost aj chrbtica cca medzi lopatkami a ramenom. asi o tyzden na to sa prst aj zafarbil, aj opuch pred prstami. V tom case mi opuchlo koleno, bola robena punkcia 60,40,20 a 10ml. Prva tekutina zakalena, vela PMNL a stredne pozitivne krystaly. KM a Glu v norme. Crp vtedy 4,6 neskor 18 az 32. Aslo ok. Nasadeny amoksiklav a flector ortopedom. Po tyzdni na plucnom najdeny zvysok prekonanej nfekcie, dolieceny klaritromycinom. Vtedy bolo crp 32. Po dobrati ATB ortopedom aplikovany diprophos do svalu. Zacala som brat aj omeprazol.Ulava cca na tyzden. Potom navrat bolesti. Zacala bolest z opuch sj na lavej nohe, intenzivne bolesti hrude. Flector ucinkoval tak max.10 hodin a zabral po vca 2 hodinach. Neurologom zistene HLA B27, z MRI ventralne spondylofyty okolo Th8, na RTG ziadny nalez, ani chrbtica,koleno ani nohy. Na reumatologii pozit. HLA B27, negat. ANA a antiCCP. RF stale negatívny. Podla priznakov vysoko suspektna psoriaticks artritida, avsak kozny nalez nemam ziadny. V minulosti prekonane borelie, CMV, EBV, mykopl. zapal pluc, tonzilektomia. Cca 3 roky dozadu caste infekty DC neskor bez teploty. Pocit unavy aj nahlej po fyz.aktivite. Dva roky dozafu svrbenie očných viecok s opuchom a supinkami ktoré zmizli po apl. Imunolukan kremu a Zodacu za niekolko dni. V tom obdobi aj medzi prstami na rukach po podrazdrni chemikaliami cervene skvrny so supinkami, tiez zmizli. Tiez dlhodobo trvajuce zapalene kutiky s podobnym prejavom. Zmizli cca popol roku. Inak nemam ziadne kozne prejavy. Som alergik na pele s travy, potr.alergiana jablko. V rodine reumat.artritidz nebola, sestra mojej mamy ma psoriazu aj bolesti klbov. Budem vdacna za nazor. Dakujem

Zabudla som este ze pomedzi flector mi pichli aj movalis a almiral. A dnes na reumatologii solumedrol zatial zabral tak na 80percent.

Dobrý deň,

je možný výskyt psoriatickej artritídy aj bez kožného postihnutia. V takom prípade liečbu riadi reumatológ.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 28.01.2019 18:46:55

Dobrý deň

tento typ terapie pre vás vhodný nie je.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 15.01.2019 7:24:03

Dobrý deň,

áno je to možné. Kožné prejavy môžu prísť neskôr alebo sa aj nemusia dostaviť vôbec.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 11.01.2019 6:48:27

Dobrý deň,

toto musíte žiaľ prekonzultovať s Vašim reumatológom, dávka je dostatočne vysoká, čo sa týka účinku, mal by sa dostaviť do 12 týždňov, pri kĺboch sa efekt liečby hodnotí trochu ťažšie ako pri koži, kde je to jasné.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 21.12.2018 14:38:27

Dobrý deň,

k tomu sa na diaľku nedá vyjadriť. Závisí od rozsahu a závažnosti postihnutia - možno bude stačiť vysadenie Humiry a len lokálna liečba, možno fototerapia a možno aj celková liečba. K tomu by však bola vhodná aj podporná liečba padania vlasov - najskôr len tablety (poradia vám v lekárni) a po stiahnutí ložísk aj lokálna liečba napr. minoxidil či kofeín. Prípravkov proti padaniu vlasov je však mnoho.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 19.12.2018 22:25:31
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby