Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Biologická liečba

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň

efekt tejto skupiny biologík na telesnú hmotnosť sa dá vysvetliť úlohou blokovaného cieľa - cytokínu a jeho úlohy v rovnováhe - homeostáze tukového tkaniva. Samozrejme ale nie je možné úplne vylúčiť aj vplyv životosprávy a nedostatku pohybu s nadmerným príjmom kalorií. Tieto faktory u vás hodnotiť neviem a tiež neudávate o aký hmotnostný prírastok a za akú dobu sa jedná.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 17.04.2018 13:37:02

Dobrý deň,

väčšina zaberá aj na psoriatickú artritídu.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 11.04.2018 16:28:40

Dobrý deň

takýto záver by som hneď nerobil, ide ale o imunosupresívnu liečbu, teda liečbu "potláčajúcu" niektoré funkcie imunitného systému, čo s kombinácii s iným rizikový faktorom ako je ultrafialové žiarenie môže zvyšovať riziko rakoviny kože z dlhodobého hľadiska. Tak ako pri inej liečbe, ktorú ste pravdepodobne absolvovali ako je liečba metotrexátom či cyklosporínom by sa pacient mal správať pri pobyte na slnku rozumne a používať fotoprotektívne krémy. Treba si uvedomiť, že slneniu sa nevyhnete či už cestou napr. do práce či po ulici, preto je potrebná ochrana.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 01.04.2018 14:54:38

Dobrý deň,

liečbu Vám predpísal reumatológ, preto je rozhodnutie na ňom. Efekt liečby na kožu sa vyhodnocuje po 12 týždňoch, v reumatológii sa však čaká aj oveľa dlhšie. Ak Vám liečba na kĺby zaberá, ale na vlasy nie, tak by som doporučil vyšetrenie u dermatológa, ktorý má skúsenosti s biologickou liečbou - môže sa pridať celkový kortikoid alebo zameniť MTX za cyklosporín alebo prispôsobiť dávku MTX a pridať k tomu ešte nižšie dávky cyklosporínu. Možností je viacero, všetko záleží od toho ako tá psoriáza vo vlasoch teraz vyzerá. V krajnom prípade sa môže zameniť biologická liečba.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 28.03.2018 16:09:45

Dobrý deň,

podľa viacerých sledovaní pacientov mužov na Humire tento liek nepôsobí negatívne na plodnosť či tvorbu spermií. Na zdravie dieťatka by to nemalo mať žiaden dopad.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 03.04.2018 8:21:03

Dobrý deň,

áno je to možné. Humira patrí medzi monoklonálne TNFalfa blokátory a priberanie na váhe síce nie je častý, ale možný vedľajší účinok. Ak nepomôže šport a obmedzenie jedla, tak rozhodnutie o ukončení liečby nechávam na pacientovi. Ak mu to vadí, tak liečbu ukončujem. Ak nie, tak pokračujeme ďalej, až kým sa nerozhodne inak.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 19.03.2018 23:01:42

Dobrý deň,

ako to myslíte? Pri biologickej liečbe nebývajú problémy so zubami. Ale zubný fokus môže byť problémom schválenia biologickej liečby. Preto tento fokus (alebo inak povedané skrytú infekciu) treba najskôr preliečiť, prípadne zub vytrhnúť.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 09.03.2018 6:57:09

Dobrý deň

reakcie v mieste vpichu sa pri biologickej liečbe môžu vyskytovať, zvyčajne sú len mierne /ako vo vašom prípade/, časovo ohraničené a dajú sa manažovať. Môžu súvisieť s technikou podávania /blízko cievy, aplikácia hneď po vybratí z chladu atď/, len zriedka ide o prejav reakcie imunitného systému alebo alergickú reakciu. V prvom roku liečby biologikami sa zaznamenajú asi u 5% pacientov. Aplikačné pero odporúčam vybrať z chladničky 30-45 minút pred aplikáciou lieku, možno podať antihistaminikum alebo paracetamol.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 18.02.2018 8:42:00

Dobrý deň,

Taltz je najrýchlejšie pôsobiace biologikum, výrazné zmeny sú viditeľné už o 1-2 týždne po začiatku liečby. Opaľovanie pri ňom nie je kontraindikované, treba však dodržiavať zásady bezpečného opaľovania, ktoré platia pre všetkých ľudí.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 25.02.2018 21:33:37
06.02.2018 9:25:06

Dobry den,

mam jeden taky dost velky problem, ktory chcem cim skor zacat riesit a chcem sa aj zaroven informovat/opytat....

Vcera rano som bola pri mojom lekarovi, ktory ma osetruje kvoli psoriaze uz par rokov. Bola som v tzv. vyskume, ktory trval rok a vcera mi lekar oznamil, ze tym padom tento vyskum skoncil a nebudu mi podavat viac injekcii... Lekar mi povedal aj to, ze medzitym, co som bola v tom vyskume, sa schvalil cosentyx (cosentyx mi podavali rok pocas vyskumu), ze ho uz riadne schvalili a ze ho preplati aj poistovna pacientom ktory ho uzivaju atd atd. To vsetko je velmi dobré, lenze.. Moj lekar ma uz asi nechce dat na biologicku liecbu dalej, kvoli tomu, ze ostatni jej pacienti boli vraj uplne 100% cisti a vobec nikde na tele a ani na hlave to uz nemali, ze im proste psoriaza uplne na 100% vymizla a ze ja ju este po roku stale mam, aj ked ja viem, ze je to uz OVELA lepsie, mam ju uz len sem tam... nerozumiem tomu celemu, lebo ona sama vravela ze moja psoriaza je hrozna a ze nedokaze sa na to uz dalej divat ako vyzeram a ako velmi trpim....naozaj som vyzerala dost zle pred liecbou.. aj moj psychicky stav bol uz velmi zly...ona sama ma dala na bio liecbu a teraz ju chce akoze len tak ukoncit?????? je toto dovod na ukoncenie biologickej liecby??? nemoze sa najst ine riesenie??? napriklad dat iny druh injekcie? iny bio liek? na vyskusanie? mozno mi zaberie nieco celkom iné, mozno mi zaberie lepsie napriklad taka stelara ako cosentyx... alebo iné..ved je ich stale viac a viac tych bio liekov tak preco hned vsetko ukoncit a vzdat to??? zase sa budem len cely cas trapit a budem v depresiach ako predtym...velmi som nahnevana aj sklamana a zufala a bojim sa ze sa mi psoriaza opat vrati a teraz bude este mozno horsia ako predtym... osobne si myslim a stojim si pevne za svojim nazorom ze tato liecba mi pomohla uplne najviac zo vsetkych a dala mi do poriadku zivot a nadej na novy zivot bez psoriazy... a ja v nej určite CHCEM pokracovat nadalej kym sa len dá aj ked nie som ZATIAL uplne cista. Aj kvoli tomu v nej chcem pokracovat, lebo ma same vyhody a znasala som ju vyborne, nebolo mi vobec zle, ani som nebola chorá (možno 1x do roka pocas liecby ale nic vazne to nebolo) a mala som stale vsetko dobre (tlak, moč, krv, ekg, aj moja vaha bola okej)

Ak ma nebude chciet dat moj lekar na bio liecbu tak mozem zmenit lekara??? Mohol by ma dat novy kozny lekar na bio liecbu? naozaj neviem ako dalej... preco by mal clovek cely zivot trpiet ked sa mu da pomoct????? strašne zúrim!!!

prosim vas pan doktor poradte mi co mam robit ja si uz neviem predstavit bez biologickej liecby zivot...som maximalne zufala a naozaj neviem ako dalej postupovat v tomto pripade.... DAKUJEM krasne za skoru odpoved...

Dobrý deň,

biologická liečba sa úplne vysádza väčšinou len v prípade onkologického či nejakého chronického závažného ochorenia alebo pri nespolupráci pacienta. Nepoznám dôvod prečo to chce Váš lekár úplne ukončiť. Ak to plánuje urobiť a nedať Vám inú možnosť liečby, tak má možno na to dôvod a ten Vám musí povedať. Ak Vám ho nepovie, tak je to naozaj divné. Potom máte možnosť zmeniť lekára či centrum a tam sa môže v biologickej liečbe pokračovať ďalej.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 12.02.2018 21:50:24

Dobrý deň,

keďže nepoznám Vás ani Váš zdravotný stav a ani doterajší priebeh biologickej liečby, nedokážem sa k tomu zodpovedne vyjadriť. Udávate, že máte len ložisko vzadu na hlave a nikde inde? Neviem ako ste vyzerali pred liečbou, ale ak by bolo ložisko naozaj len vo vlasoch, tak by to bolo považované za dobrý výsledok liečby. 100% vyčistenie kože je síce možné, ale žiadna biologická liečba nie je zázračná a prechodné zhoršenia môžu nastať, najmä v terajšom období - zmena počasia, infekty a samozrejme kedykoľvek počas roka vplyvom stresu.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 01.02.2018 0:26:04

Dobrý deň,

biologická liečba je cielená liečba na psoriázu, preto nemá zďaleka toľko vedľajších účinkov ako tabletková liečba (cyklosporín, MTX, Neotigason). Volá sa preto biologická, lebo lieky sú bielkovinovej povahy, prevažne ľudské (tabletky sú čisto chemicky vyrábané). Všetky vedľajšie účinky si nájdete v príbalových letákoch aj tu na internete, stačí zadať do prehliadača názov lieku a k tomu slovné spojenie "príbalový leták".

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 27.01.2018 20:51:45

Dobrý deň,

žiaľ neviem Vám poradiť nič konkrétne, nakoľko nie som Váš ošetrujúci lekár a nepoznám dopodrobna Váš zdravotný stav. Neviem aká reakcia bola na Humiru. Ak by však aj bola natoľko závažná, že musel byť liek vysadený, neznamená to, že tomu tak bude aj pri ďalšej biologickej liečbe. Aj v prípade biologickej liečby sa mechanizmus účinku môže odlišovať, takže ďalšia biologická liečba už môže byť úplne bez problémov.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 22.01.2018 22:43:25
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby