Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Biologická liečba

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň,

ako som už spomínal nižšie, priberanie na hmotnosti patrí medzi možné vedľajšie účinky biologických liekov patriacich do skupiny tzv. TNFalfa blokátorov, kam patria Remicade, Humira a Enbrel. Pri Cosentyxe a Stelare je to málo pravdepodobné.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 25.09.2017 22:16:23

Dobrý deň,

áno môže, najmä v skupine TNFalfa blokátorov sa to môže vyskytnúť a to najčastejšie pri liekoch Remicade a Humira. Vyvážená strava a dostatok pohybu by tomu mohli predísť, prípadne pomôcť ak priberanie nastane. Priberanie pri tejto liečbe však nebýva veľmi časté.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 22.09.2017 7:16:27

Dobrý deň,

presne taký môžete byť - dosiahnutie 100% vyčistenia je najmä s prichádzajúcimi liekmi čoraz častejšie a je to cieľom každého lekára, ktorý biologickú liečbu nasadzuje. Sem-tam sa však niečo môže objaviť a to najmä pri zvýšenej psychickej záťaži alebo pri infektoch. Pozápalové pigmentácie (hnedé fľaky) však môžu pretrvávať ešte aj niekoľko mesiacov po vymiznutí psoriázy.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 05.09.2017 7:02:46

Dobrý deň,

žiaľ k tomu sa neviem vyjadriť. Neviem ako ste vyzerali pred liečbou a ako teraz, tak to nemôžem porovnať. Cosentyx dokáže vyčistiť kožu na 90-100%, väčšinou to dokáže už po 12-16 týždňoch. Ak máte pochybnosti, obráťte sa na Vášho ošetrujúceho lekára.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 15.08.2017 23:14:45

Dobrý deň,

Enbrel, podobne ako každá iná biologická liečba je dobrá liečba, ale ako každá iná biologická liečba, ani táto nemusí zaberať u každého a na 100%. Ak Vám nezaberá dostatočne alebo prestala dobre zaberať, tak sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom a ďalších možnostiach.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 15.08.2017 23:11:45

Dobrý deň,

u mužov by problém nemal byť a liečba sa zvyčajne nezvykne prerušiť, ale konečné rozhodnutie je na Vašom ošetrujúcom lekárovi.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 07.08.2017 12:43:20

Dobrý deň,

aby bola biologická liečba poisťovňou schválená a teda plne hradená, musíte splniť 2 podmienky:

1. Dostatočný rozsah psoriázy (dermatológovia používajú tzv PASI index), ale podľa toho čo popisujete, Váš partner túto podmienku určite spĺňa

2. Prejsť komplet celou tabletkovou liečbou (cyklosporín, metotrexát, acitretín) ak je to možné a voči tejto liečbe nie sú kontraindikácie. Ak už nejaký konkrétny liek partner užíval a mal počas neho vedľajšie účinky, tak tou liečbou už prešiel a nemusí sa k nej vracať.

Ak partner splní obe podmienky, tak má nárok na biologickú liečbu. V takom prípade ho môže odoslať ošetrujúci dermatológ priamo do centra biologickej liečby alebo sa pacient v centre prihlási sám. Následne absolvuje asi 5 vyšetrení (pľúcne vyšetrenie + vyšetrenia na fokusy) a ak sú všetky negatívne, vypíše sa žiadosť na biologickú liečbu do poisťovne. Po jej schválení sa s liečbou môže začať.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 01.08.2017 17:50:50

Dobrý deň,

nie som si istý či dobre rozumiem Vašej otázke.

Ale ak BILRST znamená BOLESŤ a táto bolesť je psoriatického pôvodu, tak ÁNO.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 01.08.2017 17:59:57

Dobrý deň,

v lete pri opaľovaní by sa mali nerovnosti v pigmente dorovnať. Časom by však mali pozápalové škvrny postupne blednúť. Môže to trvať aj niekoľko týždňov či mesiacov - závisí od intenzity zápalu, ktorý tam predtým bol.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 07.08.2017 12:49:41

Dobrý deň,

pre psoriatika platia pri opaľovaní rovnaké pravidlá ako pre bežného človeka. To znamená, že faktor sa vyberá podľa fototypu. Neviem aký fototyp ste, ale väčšina Slovákov patrí do fototypu II a to znamená, že by mali pri mori používať faktor 50, prípade až 50+. Olej ani sprej osobne nedoporučujem, naopak krémy alebo tekuté mlieka sú dobré.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 21.07.2017 16:19:43

Dobrý deň,

ak Vám biologická liečba zaberá, tak by som zmenu určite nedoporučoval. Nie je totiž zaručené, že Vám Otezla sadne a budete pri nej bez prejavov. Je to liek ako každý iný, teda niekomu zaberie a niekomu nie. Lepšie zaberá na menší rozsah psoriázy, na väčší rozsah je určite vhodnejšia biologická liečba.

Ale myslím, že sa nemusíte obávať. Biologická liečba je síce imunosupresívna liečba, ale imunitu potláča selektívne, teda len na tom mieste, ktoré je pre psoriázu významné. Aj preto je táto liečba odporúčaná na dlhodobé a bezpečné podávanie a vedľajšie účinky sú len ojedinelé.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 18.07.2017 6:49:36
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby