Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Iné

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň

ak nebude zvieratko problémom v zmysle alergie, nevidím v tom problém. Naopak, môže jej pomôcť napr v odbúravaní psychického stresu, čo je u psoriatika veľmi vítané.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 17.09.2018 8:18:07
30.08.2018 12:05:00

Dobry den,

Mam psoriazu asi od svojich 12/13 rokov (cca).

Ako dieta som bola vzdy krasne stihla,tenka,chuda.

Nikdy v zivote som nemala problem s vahou (myslim to tak ze nikdy som nebola obezna a ani len nadvahu som nemala, praveze som mala stale optimalnu vahu k mojej vyske a praveze som mala problem pribrat ked som chcela na seba aspon 3 kila). Problemy sa zacali s vahou vtedy ked som mala asi okolo 20 rokov (mozno aj trochu neskor) ..lenze podotykam ze som kvoli psoriaze mala velmi velke stresy, uzkosti a depresie kvoli comu som zacala uzivat antidepresiva......musim povedat ze antidepresiva som zacala uzivat asi v mojich 17-18 rokoch (nepamatam sa presne). Je pravda ze som Vystriedala viacero antidepresiv. Asi 5 alebo 6. A Je pravda ze som sa zacala vyrazne prejedat (neviem si vysvetlit kvoli comu, mozno kvoli tomu ze mi lieky pomohli a bolo mi dobre tak som mala chut do jedla alebo to boli vlastne len vedlajsie ucinky tych antidepresiv. Alebo kvoli tomu ze som este stale mala tu depresiu a uzkost a “zajedala som problemy”. Je to velmi zlozite aj pre mna hladat priciny. Je tu vela variant. Teraz mam 23 rokov a mam nadvahu. Moja stara optimalna vaha sa pohybovala medzi 55 max 60kg. Nikdy v zivote som nemala viac ako 60 a vlastne som nemala dokonca ani tych 60 kil..... a buum teraz mam 74.....najviac som mala 75.... co bolo na moje telo uz naozaj privela... taky nezvyk.

Moja otazka znie...

moze to byt kvoli tej psoriaze? Moze to byt tym ze je to autoimunitne ochorenie a tym priberam na vahe? Pocula som ze niektore autoimunitne ochorenia sa mozu pohravat s vahou cloveka. Alebo psoriaza s vahou nema vobec nic spolocne? Alebo za to mozu vyslovene vsetky tie antidepresiva ktore mi poblaznili organizmus a takisto aj moj metabolizmus? alebo je to kvoli velkemu vyraznemu intenzivnemu stresu kvoli psoriaze?? A posledna varianta.. moze to byt cele z toho ze sa jednoducho clovek vekom meni? A po 20ke sa meni aj jeho metabolizmus? Som zufala. Chyta ma z toho plac a smutok. Dakujem za vysvetlenie pan doktor

Dobrý deň,

myslím si, že všetky Vaše úvahy môžu byť dôvodom priberania - depresia, antidepresíva, stres aj vek. Samotná psoriáza však asi nie. Je pravda, že psoriatici sú väčšinou obézni, ale skôr tá obezita sa podieľa na zhoršovaní prejavov psoriázy ako naopak. V súčasnosti sa však psoriáza dá veľmi dobre liečiť, preto je veľká šanca byť úplne bez prejavov.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 30.08.2018 20:40:38

Dobrý deň

psoriáza sa neprejavuje pľuzgiermi, existujú ale pustulózne formy /skalené akoby hnisom vyplnené drobné pľuzgieriky či už na chodidlách a dlaniach alebo aj na tele pri tzv pustulóznej psoriáze/. Kedže táto charakteristika nemusí korešpondovať s tým, čo opisujete ako pľuzgier vy, navštívte čím skôr vášho kožného lekára, ktorý vašu liečbu riadi.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 18.07.2018 20:03:54

Dobrý deň,

neviem o tom, že by psoriatikom vyslovene škodilo hovädzie/bravčové mäso.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 25.06.2018 18:49:38

Dobrý deň,

veľa závisí od rozsahu ochorenia a od toho, či je psoriáza liečená alebo nie. Ak je rozsah malý (napr. ložiská sú len na lakťoch či kolenách), tak je malý aj rozsah celotelového (systémového) zápalu a v takomto prípade je riziko vzniku nejakého iného ochorenia len malé. Ak je však psoriáza rozsiahla a navyše neliečená, výrazný zápal je nielen na koži, ale aj v celom tele a môžu na to doplatiť najmä srdce a cievy (ťažkí psoriatici majú zvýšené riziko srdcového infarktu). Psoriatici (najmä ak sú obézni) mávajú často stukovatenú pečeň, dnu (zvýšené hodnoty kyseliny močovej) a vysoký tlak, cukrovku či zvýšené hodnoty tukov v krvi. Okrem toho si treba uvedomiť, že psoriáza patrí medzi imunitne podmienené či autoimunitné ochorenia a teda sa okrem nej môžu u toho istého pacienta vyskytnúť aj iné autoimunitné či imunitne podmienené ochorenia, najčastejšie ide ochorenie štítnej žľazy či vitiligo.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 04.06.2018 10:26:35

Dobrý deň

prvovýsev psoriázy môže nastať po infekciách, možno aj vo vašom prípade ale často sú to aj iné dôvody, ktoré si pacient ani neuvedomí ako je napr. fajčenie, každopádne, súčasťou komplexnej starostlivosti obzvlášť pri prvovýseve je pátranie po možných spúšťačoch ochorenia, zhodnotenie všetkých aspektov životosprávy s možným negatívnym dopadom či prehodnotenie už užívanej liečby pre iné choroby, ktoré sa tiež môžu uplatniť ako spúšťač/zhorčujúci faktor. Ak máte pochybnosti o výsledkoch napr ORL vyšetrenia, tak ako vždy máte nárok na tzv second look, proste sa nechať vyšetriť iným špecialistom.

Čo sa týka hodnotenia závažnosti psoriázy, na to sú dva prístupy, jednak zhodnotenie rozsahu /aká plocha tela je postihnutá/ alebo výpočet tzv PASI indexu, čo urobí dermatológ, pri hodnotách nad 10% už môžeme hovoriť o závažnej forme, ale jednak je to postihnutie určitých oblastí, ktoré posúvajú hodnotenie "vyššie" a to sú napr dlane, chodidlá, genitál, viditeľné časti tela ako je tvár či vlasová pokožka, pri takomto postihnutí už nasadzujem systémovú liečbu. Jej výber ale nie je rozhodne tipovaním, niečo napíšeme a vy to budete užívať, predchádza mu laboratórne zhodnotenie /môžete mať problém o ktorom ani netušíte lebo vás nikto nevyšetroval ale môže byť prekážkou nasadenia niektorých liekov/, často sa stáva, že má pacient infekcie o ktorých nevie /či už ORL, alebo zubné či dokonca hepatitídy a tuberkulóza/ kde nemôžete nasadiť tzv imunosupresívum ale voliť liek skôr s protizápalovým účinkom a až po doriešení infekcie začať účinnejšiu liečbu. Tiež priebeh psoriázy je faktor, ktorý rozhoduje o tom, či môžete voliť liek s pomalším postupným nástupom účinku alebo naopak liek s rýchlyma nástupom. Vo vašom veku sa môžu objavovať niektoré metabolické poruchy ako zvýšený cholesterol či vysoký tlak, čo samo o sebe nie je prekážkou nasadenia liekov na psoriázu ale vyžaduju už spoluprácu s internistom a adekvátne laboratórne sledovanie. V niektorých prípadoch sa mi už pri prvých vyšetreniach stalo, že pacient mal toľko nepoznaných nových a závažných ochorení, že sme mu rovno museli indikovať biologickú liečbu, pretože iná, tzv konvenčná bola u neho absolútne nevhodná. Tieto aspekty, ktoré vedú k výberu liečby sa rozhodne ale dajú realizovať iba v ambulancii, kde fyzicky sedíte vy a váš lekár, nedá sa to rozhodovať "na diaľku", teda teraz prichádza to, čo ste nechceli počuť...o liečbe musí rozhodnúť váš dermatológ event sa obráťte na niektoré z klinických pracovísk vo vašom okolí, kde vám určite pomôžu

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 25.05.2018 12:34:18

Dobrý deň

samozrejme, vzhľadom ale na počet pacientov vás prosím o objednanie sa na tel.č. 055/640 3704 v prac. dobe.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 26.04.2018 17:33:01

Dobrý deň,

klasická psoriáza nesvrbieva často, ale ak svrbí, tak preto lebo sú do zapálenej kože uvoľňované rôzne svrbivo pôsobiace molekuly priamo z buniek. Neustálym škrabaním do krvi si ju rozniesť nemôžete, ale psoriáza sa v mieste škrabania môže vytvoriť alebo zhoršiť.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 09.04.2018 22:59:45

Dobrý deň

všetky lieky určené pre liečbu psoriázy sú na predpis a s úhradou zdravotnej poisťovne, zakúpiť sa preto nedajú.

Dovolím si upozorniť, že možnosti liečby a vyčistenia kože sa za posledných 10 rokov dramaticky zmenili, ak sa neliečite, samozrejme takýto stav sa dosiahnuť nedá.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 04.04.2018 8:05:08

Dobrý deň

áno môžete, škriabaním provokujete tzv Koebnerov fenomén, čo je provokácia nových ložísk napr. po škriabaní kože.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 29.03.2018 6:59:50

Dobrý deň

u vášho manžela sa pravdepodobne jedna o klasickú solárnu dermatitídu, ak pretrváva začervenanie a je sprevádzané silným pálením, nech navštívi dermatológa.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 21.03.2018 9:45:35

Dobrý deň

cyklosporín je liečivo, ktorého koncentráciu v organizme môže ovplyvniť veľké množstvo liekov. Ich užívanie je v zásade vo väčšine prípadov možné ale vyžaduje sledovanie hladín cyklosporínu pri dlhodobej kombinovanej liečbe. Vy ale budete užívať antibiotikum iba tri dni.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 05.03.2018 13:00:07
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby