Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Psoriatická artritída

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 > Posledná >> 

Dobrý deň,

vyššie uvedené príznaky patria skôr k vedľajším účinkom cyklosporínu. Pri PsA ide väčšinou o opuch, začervenanie a bolestivosť kĺbov či šliach. Jednoznačnú odpoveď Vám však dá reumatológ, akonáhle Vás vyšetrí.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 16.07.2018 13:12:06

Dobrý deň,

áno môže.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 11.07.2018 17:25:26

Dobrý deň,

áno zaberá.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 09.07.2018 17:47:39

Dobrý deň,

ak sa pacient so psoriatickou artritídou nebude liečiť a zápal bude progredovať tak môžu u neho nastať aj trvalé deformity kĺbov alebo silné bolesti a opuchy kĺbov, pre ktoré nedokáže vykonávať bežné činnosti.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 29.06.2018 17:43:02

Dobrý deň,

pacient so psoriázou môže ale aj nemusí dostať psoriatickú artritídu. Vopred sa to žiaľ nedá určiť, jedine že by ste si dali urobiť genetické vyšetrenie, ktoré Vám môže do istej miery predpovedať či existuje vyššia pravdepodobnosť, že psoriatickú artritídu raz dostanete. Ale ide iba o pravdepodobnosť.

Medzi prvé príznaky môžu patriť bolesti a opuchy kĺbov, ranná stuhnutosť. Týka sa to najmä drobných kĺbov prstov rúk / nôh alebo chrbtice. Môžu byť postihnuté šľachy - najčastejšie Achilova šľacha.

Ak má pacient so psoriázou súčasne bolesti kĺbov, je nevyhnutné reumatologické vyšetrenie.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 18.06.2018 19:41:55

Dobrý deň,

veľmi pekne ďakujem, platí teda to čo som napísal.

Určite existuje veľa možností, treba sa však dostať do centra biologickej liečby. Tam určite dostanete liečbu, ktorú skutočne potrebujete. Bohužiaľ sa často stáva, že obvodní dermatológovia či reumatológovia do centier pacientov z rôznych dôvodov včas neposielajú, čo je veľká škoda, lebo už viac ako 10 rokov sa toto ochorenie dá veľmi dobre liečiť.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 07.06.2018 22:14:32

Dobrý deň,

prepáčte ale pripomeňte mi prosím, na ktorú otázku som Vám zodpovedal (dátum a čas kedy ste otázku položili), lebo nám sa tu otázka od toho istého pacienta nespáruje s tou predchádzajúcou.

Čo sa týka vyšetrenia, ak to máte bližšie do Košíc, skúste osloviť primára Kampeho a dohodnúť sa o ďalšom postupe s ním alebo s jeho lekárom, ktorého Vám on určí. Vopred si však treba zavolať.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 07.06.2018 15:29:54

Dobrý deň,

existuje veľa možností, viac Vám povie Váš reumatológ na základe aktuálneho klinického stavu, RTG výsledkov a výsledkov krvných odberov.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 05.06.2018 20:46:35

Dobrý deň,

môže ale aj nemusí. Ak máte prítomné bolesti či opuchy kĺbov, ktoré ste pri liečbe Trexanom a Sulfasalazínom už nejaký čas nemali, tak je súvis s PsA možný.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 12.06.2018 6:49:06

Dobrý deň,

psoriatická artritída sa vyskytuje skôr u dospelých, doporučujem však reumatologické vyšetrenie, ktoré to vylúči, prípadne potvrdí.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 23.05.2018 6:52:09

Dobrý deň,

môžete, predpokladám, že to nie je pravidelne, takže by s tým nemal byť problém. Ak by ste však museli krémy či dokonca Ibalgin/Flector užívať pravidelne a častejšie, povedzte to Vášmu reumatológovi a ten upraví liečbu.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 21.05.2018 12:25:45
15.04.2018 12:08:30

Dobry den prajem,

posledne roky mam bolesti chrbta, krku a obcas aj hlavy. Celkovo ma boli aj svalstvo (akoby som mala stuhnute, napäté stvrdnuté svaly a hlavne okolo krku)

Podotykam ze mam psoriazu od svojich cca 12-13 rokov. Moze to byt z tej psoriazy? Je sice pravda, ze velmi vela stresujem a som vkuse nervozna a liecim sa uz roky na uzkostno-depresivnu poruchu (beriem antidepresíva uz roky rokuce) a ze mam aj dost nepohodlny vankus a spim nespravne (velakrat bez vankusa a v krkolomnych polohach). No pred psoriazou som taketo problemy vobec nemala, akurat som mala problem s kolenom na pravej nohe, z nicoho nic mi opuchlo a bolelo ma... lekar mi vtedy povedal ze je to kvoli rastu, zevraj rastiem a odporucil mi gél nech si to natieram tam, kde to bolí. Bolí ma to dodnes, ale uz nie tak ako vtedy. Je skor uz len citlive na tlak napriklad ak si klaknem naň. Pocula som, ze existuje aj psoriaticka artritida. Tak preto sa velmi obavam, ze to moze byt prave to a ze tie bolesti chrbta su kvoli tomu. Niekedy je bolest intenzivna (mam pocit akoby mi trpli lakte alebo co) inokedy sa da v pohode pretrpiet, vydrzat. Aky mate nazor na toto? Moze za to samotny stres? alebo?

a dalsia moja otazka.. som pacientka so psoriazou uz dlhe dlhe roky, je tu nejaka sanca/nadej na UPLNE vyliecenie psoriazy? vysvetlim to na priklade... tak napriklad ze by mi podali nejaky liek na psoriazu 1x a zmizne tato choroba donenavratna a nikdy ju uz nebudem mat...

vdaka pekne za odpovede a pekny den prajem!

Dobrý deň,

psoriatická artritída je vzhľadom na to čo udávate možná, preto Vám doporučujem dôkladné vyšetrenie u reumatológa, ktorý sa k tomu bude vedieť najlepšie vyjadriť.

K druhej otázke, či je psoriáza vyliečiteľná - NIE, nie je, je len dobre liečiteľná. To znamená, že pokiaľ budete lieky užívať, môžete byť bez prejavov, pokiaľ ich však vysadíte, psoriáza sa vráti.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 16.04.2018 10:24:08

Dobrý deň,

pochopil som ako ste to mysleli, ale asi som zle sformuloval svoju odpoveď. Na všetky spomínané otázky Vám musí dať odpoveď reumatológ, ktorý Vás vyšetril. Aj keď nemáte práve teraz žiaden zápal, neznamená to, že nemáte psoriatickú artritídu - môžete ju mať - môže byť teraz neaktívna. Udávate však bolesti a pribúdanie postihnutých kĺbov vo veľmi rýchlom tempe - pomôcť Vám môže opäť iba reumatológ. Predpokladám, že ste s liečbou už začali a ak nie, tak sa k nemu treba určite vrátiť.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 16.04.2018 10:47:07

Dobrý deň,

minimálne nejaký podiel psoriázy môže pôsobiť aj na Vaše kĺby, k tomu sa však musí vyjadriť reumatológ. Píšete, že počas prvého vyšetrenia nič nezistil, ale s odstupom času môže byť už jeho záver iný.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 13.04.2018 6:45:55
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby