Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Systémová liečba

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň,

ak by sa tento vedľajší účinok nezistil včas a liek by sa naďalej užíval, tak áno, poškodenie môže byť nezvratné, prípadne môže vyústiť do vážnych komplikácií (pri cyklosporíne ide najmä o obličky, pri MTX o pečeň). Avšak v reálnej praxi, ak pacient spolupracuje a chodí pravidelne na odbery, by sa to nemalo stávať.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 12.02.2018 22:13:33

Dobrý deň,

nič sa nedeje, len si posuňte o deň aj kyselinu listovú.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 14.01.2018 22:03:34

Dobrý deň,

efekt liečby psoriázy sa zvykne hodnotiť po 3 mesiacoch. Nepoznám Váš nález ani to, či MTX nasadil dermatológ alebo reumatológ, ale 10 mg/týždeň nie je podľa mňa dostatočne vysoká dávka. Prekonzultujte to prosím s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 07.01.2018 21:56:52

Dobrý deň,

svalová slabosť môže patriť medzi vedľajšie účinky CyA. Doporučujem odobrať ešte LDH, CK, CK-MB a myoglobín a ak budú odbery v poriadku, tak je na Vás či Vám to vadí a dávku skúsite znížiť alebo to necháte tak za cenu tohto možného (ale nie istého) vedľajšieho účinku.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 22.12.2017 21:48:34

Dobrý deň,

ak sa dávka neplánuje zvýšiť napr. na 200 mg/deň, tak už ďalšie zlepšovanie psoriázy nepredpokladám a liečba je podľa môjho názoru zbytočná. Tri mesiace je dostatočne dlhá doba, aby liečba ukázala, či dokáže psoriázu zvládnuť alebo nie a to najmä ak ide o jeden z najrýchlejšie pôsobiacich liekov, medzi ktoré cyklosporín určite patrí.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 05.12.2017 18:14:57

Dobrý deň

podľa SPC lieku metotrexát ak sa liek podáva pred alebo súbežne s nesteroidnými antireumatikami vrátane salicylátov, je potrebná mimoriadna opatrnosť, pretože boli zaznamenané hlásenia závažnej toxicity metotrexátu a dokonca aj úmrtia v dôsledku zníženého vylučovania metotrexátu. Tieto lieky boli hlásené ako lieky znižujúce vylučovanie metorexátu obličkami na zvieracom modeli, čím môžu zvýšiť jeho toxicitu. Počas liečby sa odporúča, aby boli dávky metotrexátu dôkladne kontrolované. Užívanie ďalších liekov vždy oznámte lekárovi, ktorý vám nový liek, v tomto prípade metotrexát, predpisuje.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 13.11.2017 15:18:28

Dobrý deň,

Equoral je liek oslabujúci imunitu. Ja ho však nezvyknem pri bežných infektoch vysádzať, muselo by to byť naozaj niečo závažné, čo je dôvodom na hospitalizáciu pacienta (napr. ťažký zápal pľúc). Zvyknem však dávku upraviť a to nielen kvôli samotnému infektu, ale aj kvôli mnohým liekovým interakciám, ktorý tento liek má. Inými slovami povedané, tento liek sa bije s množstvom liekov. Všetky naspamäť neviem, ale mám k tomu databázu liekových interakcií, kde si to ja a aj každý iný lekár vieme pozrieť. Preto sa vždy obráťte na svojho ošetrujúceho lekára a on Vám povie ako si dávkovanie treba upraviť. Aspoň ja to tak vždy svojim pacientom hovorím. Nalgesin a Ibalgin sa môžu užívať s Equoralom, ale častejšie treba sledovať obličkové parametre.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 22.10.2017 23:00:42

Dobrý deň,

tieto dva lieky môžete užívať súčasne.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 26.10.2017 6:47:55

Dobrý deň,

uvedené doplnky môžete užívať spolu s Equoralom až na prípravok zakúpený v posilovni - neviem zloženie, tak sa k nemu nemôžem vyjadriť.

Nejde o priamu stimuláciu imunity, preto by s tým nemal byť problém ako je to v prípade Equoralu a Imunoru, prípadne iného lieku zameraného na posilnenie imunity.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 10.10.2017 18:59:57

Dobrý deň,

teoreticky ho môžete užívať aj dlhšie, ak Vám liek zaberá a nemáte žiadne vedľajšie účinky. Poznám pacientov, ktorí majú liek aj dlhšie. Ale v praxi sa užíva oveľa kratšie - podľa európskych doporučení maximálne 2 roky neprerušovanej liečby. Rizikom sú najmä postupné zmeny na obličkách, ktoré nevidno a ktorých pravdepodobnosť, že sa objavia výraznejšie stúpa po 3-4 rokoch užívania lieku.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 21.09.2017 9:52:15

Dobrý deň,

nie je pri ňom určený limit. Závisí to od dávky a tolerancie. Najmä onkologickí pacienti užívajú Neotigason aj dlhé roky (5-10 rokov).

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 11.09.2017 17:47:43
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 
Ďalšie informácie nájdete aj na naších profiloch na sociálnych sieťach
Adresy centier biologickej liečby