Poradňa pre pacientov so psoriázou

Prostredníctvom tejto poradne máte možnosť položiť Vaše otázky odborníkom v oblasti dermatológie. Vyhradzujeme si právo neuverejňovať nevhodné otázky.
Vaša otázka:
Váš región (nepovinné):

Systémová liečba

Otázky a odpovede

<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >> 

Dobrý deň

bez podrobného poznania vašej anamnézy - priebehu psoriázy, ostatných ochorení a výsledkov len ťažko možno hovoriť o konkrétnych možnostiach. Neuvádzate ani dávku a formu v akej metotrexát užívate, tu je prípadne možná zmena na vyššie dávkovanie (až do 25mg) alebo zmena podania na injekčné. Neviem hodnotiť ani čo znamená "nevyhovujúce výsledky pre biologickú liečbu". Ak by ale u vas skutočne biologiká neboli vhodné, stále ostávajú možnosti fotoliečby a prípadne apremilast, čo však závisí aj od závažnosti vašej choroby. Navrhujem aby ste tieto možnosti, vrátane biologík, ak ste ešte neboli, prišli prekonzultovať na našu kliniku po predchádzajúcom telefonickom objednaní /055 640-3704, psoriatická poradňa).

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 27.03.2019 7:06:17

Dobrý deň

pri kombinácii postihnutia kože a kĺbov sa volia liečivá a postupy, ktoré môžu bud samostatne alebo v nejakej kombinácii ovplyvniť obe ochorenia. Neotigason nemá účinnosť u psoriatickej artritídy, reumatológ sa teda nemá k čomu vyjadrovať. Môže ale zvyšovať hladiny tukov v krvi, čo je zase u diabetika "bežný" problém, preto by som volil skôr liečbu metotrexatom, prípadne po zvážení indikácie biologiká.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 27.03.2019 7:09:17

Dobrý deň

počas liečby metotrexátom nie je možné otehotnieť, vaše plány súvisiace s graviditou konzultujte vždy so svojim lekárom. Prekážkou môže byť nielen liečba ale napr. aj aktivita choroby.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 13.03.2019 11:58:52

Dobrý deň

táto kombinácia je veľmi nezvyčajná a predstavuje riziká, ktoré je potrebné z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska monitorovať. Užívate navyše dosť vysoké dávky oboch liekov, takže riziko toxicity tu je. Nepoznám ale ani dĺžku užívania, ani faktory o chorobe.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 27.03.2019 7:13:46

Dobrý deň,

MTX je najúčinnejším tabletkovým liekom na psoriázu kĺbov, pomôže mnohým ľuďom, percento Vám však neviem povedať. Niektorí pri ňom nemajú žiadne ťažkosti a niektorým sa ťažkosti výrazne či čiastočne zlepšia. Na kožu zaberá oveľa slabšie.

Špeciálnu stravu nezvyknem doporučovať, uprednostňujem vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, vyhýbať sa mastným jedlám a nepiť alkohol, nefajčiť a pri tom všetkom mať dostatok pohybu.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 19.12.2018 22:30:20

Dobrý deň,

krvný tlak sa zvyčajne zvyšuje pri užívaní cyklosporínu a nie MTX. Čo sa týka zhoršenia bolesti kĺbov, to musí posúdiť reumatológ a rozhodnúť či je to v dôsledku nedostatočného účinku lieku a či ide o prechodné zhoršenie. Určite to však nebýva pri liečbe bežné. Pitie väčšieho množstva kávy môže znižovať účinok MTX, neznamená to však, že sa káva nemôže piť vôbec.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 19.12.2018 22:38:45

Dobrý deň,

MTX je liek, ktorého účinok nastupuje pomaly, naplno sa prejaví až o 6-12 týždňov, skôr zvyčajne nie. Treba pri ňom oveľa viac trpezlivosti ako napríklad pri cyklosporíne. Naopak veľmi dobre a rýchlo zaberá pri postihnutí kĺbov. Píšete, že beriete najnižšiu dávku, teda predpokladám, že je to 7.5 mg/týždeň. Tá dávka naozaj nemôže pomôcť, zvyčajne sa ide do vyšších dávok v závislosti od hmotnosti a laboratórnych výsledkov či tolerancie (10-20 mg/týždeň).

Neviem Vám poradiť konkrétny postup nakoľko nevidím stav Vašej kože ani nepoznám konkrétnu hodnotu GMT (ak je hodnota len pár desatín nad normou, tak to naozaj netreba riešiť, iba sledovať). Doporučujem liečbu ešte raz prekonzultovať s ošetrujúcou lekárkou. Píšete, že je to už tretia tabletková liečba, teda ak nezaberie a rozsah psoriázy bude stále veľký, budete mať nárok na biologickú liečbu a budete teda odoslaný do centra, kde budete ďalej liečený. Meniť lekára preto teraz nemá veľký význam.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 05.12.2018 7:36:55

Dobrý deň,

myslím, že by s tým nemal byť problém.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 17.10.2018 21:58:38

Dobrý deň,

MTX je teratogén a mutagén, takže áno, antikoncepcia je nutná počas liečby a ešte 4 mesiace po ukončení liečby.

Odpovedal: MUDr. Peter Kozub 04.10.2018 7:58:37

Dobrý deň

odpoveď nie je jednoduchá ale sústredil by som sa na hľadanie a hodnotenie zistiteľných faktorov, ktoré môžu byť zodpovedné za to, že na liečbe zlyhávate. To, že ste užíval nejaký liek ešte nehovorí nič o tom, či sa vyčerpali aj možnosti modifikovaného režimu podávania lieku, napr u Humiry či Enbrelu to možné je, u Stelary sa dávkovanie riadi hmotnostnosťou, pri Cosentyxe je striktné. Nie je teda možné hodnotiť príčiny zlyhávania ak nie sú uvedené. Ako príklad uvediem obezitu, čo je faktor podmieňujúci zlyhanie na všetkých formách liečby. Ďalšou možnosťou liečby je kombinácia biologika s nebiologikom. Odpoveď na liečbu nie je len otázka aký liek dávate, ale hlavne to, komu ho podávate.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 19.09.2018 14:02:55

Dobrý deň

liek Otezla môže indikovať každý kožný lekár, návrh na liečbu zdieľaný do zdravotnej poisťovne však ešte musí potvrdiť lekár z určených pracovísk /fakultné, univerzitne nemocnice/

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 15.09.2018 11:48:34

Dobrý deň

metotrexát je liek, ktorý sa používa na liečbu množstva ochorení, rozdiel medzi liečbou napr psoriázy, psoriatickej artritídy a ďalších zápalových ochorení a liečbou rakoviny je dávka, ktorá je u onkologického pacienta neporovnateľne vyššie. Liek patrí medzi základnú "výbavu" každého lekára, ktorý lieči pacientov s reumou, či kožnými chorobami. Ste pod kontrolou, lekár vás sleduje, už pred začatím liečby zvážil, či je u vás liečba možná, preto nemajte obavy.

Odpovedal: MUDr. Tomáš Kampe 17.09.2018 8:20:10
<< Prvá < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... > Posledná >>